Přečteno: A oceán byl naší oblohou

Autor: Patrick Ness
Ilustrace: Rovina Cai
Překlad: Alžběta Kalinová
Počet stran: 160
Rok vydání: 2018/ překlad 2019
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Nový nádherně ilustrovaný román Patricka Nessa je variací na knihu Bílá velryba. Hlavní hrdinkou je velryba Bathsheba. Spolu s ostatními velrybami narazí na minci s iniciálami T. W. Vedoucí celého hejna Alexandra usoudí, že je tím nejobávanější lidský námořník a lovec Toby Wick vyzývá na souboj. Podle Bathsheby to ale není pravda. Toby Wick je přece pouze mýtus, legenda, kterou si velryby vymyslely. Je totiž nepředstavitelné, aby je nenávidění lidé mohli přemoci v boji. Ale toto není příběh o Toby Wickovi – toto je příběh o hněvu, nenávisti a naší potřebě bojovat až do úplného konce, když už nezbývá nic jiného než čest a smrt.

Z mého pohledu...
PATRICK NESS!
Jak už asi víte, Patrick Ness je můj nejoblíbenější autor, takže jakmile je na knize jeho jméno, musím ji mít. A oceán byl naší oblohou je navíc nádherně ilustrovaná a dotažená do každičkého detailu, takže si vás určitě také získá.

Příběhem nás provází velryba Bathsheba, která spolu s ostatními narazí na minci s iniciálami T.W. Jejich vůdkyně Alexandra hned usoudí, že patří lidskému lovci a že se je určitě snaží vyzvat na souboj. Bathsheba na to má už od začátku jiný názor, protože Toby Wick je podle ní jen legenda, kterou si velryby vymysleli a ve skutečnosti neexistuje.
O tom ale hlavní příběh vůbec není. Jak je v anotaci hezky řečeno - toto je příběh o hněvu, nenávisti a naší potřebě bojovat až do úplného konce, když už nezbývá nic jiného než čest a smrt.

Abych pravdu řekla, Bílou velrybu jsem nečetla a ani moc nevím, o čem je. Nebyla jsem si proto jistá, co od příběhu očekávat, nebo kam by se mohl odvíjet. O to víc jsem si ale užívala skvěle vykreslenou atmosféru a opravdu zvláštní, řekla bych až melancholický příběh.

Kniha by zprvu mohla vypadat, že je určena mladším čtenářům případně YA, osobně bych ji každopádně doporučila spíše čtenářům starším, už jen proto, že je třeba občas číst mezi řádky a trochu se odpoutat od hlavního příběhu.

Tohle je jeden z těch příběhů, který není nikterak složitý, ale rozhodně vás okouzlí a donutí se zamyslet.


Za poskytnutí knihy na recenzi moc děkuji Albatrosmedia!

Komentáře

  1. Mco pěkná recenze. :) Od autora jsem zatím pořád ještě nic nečetla, budu to muset napravit a vyzkoušet jeho styl psaní. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Od Nesse bych pro začátek doporučila určitě Volání netvora, to je moje oblíbená <3 Ať se líbí!
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky