Přečteno: Jsme všichni sněhové vločky?

Autor: Holly Bourne
Překlad: Romana Bičíková
Počet stran: 384
Rok vydání: 2018/ překlad 2020
Nakladatelství: #Booklab
Anotace: Olive cítí, že je toho na ni moc. Popravdě, nejspíš se každou chvíli psychicky zhroutí. Nejradši by to neřešila, jenže zároveň cítí, že potřebuje pomoc. Proto přijme pozvání na trochu divný letní tábor, kde by se měla dát psychicky do pořádku. Jenže jen co si na táboře Reset zvykne, začne jí to vrtat hlavou. Možná že „opravit“ nepotřebuje ona a její kamarádi, ale celý náš podělaný svět? A tak vymyslí plán. Průlomová, brutálně upřímná kniha o duševním zdraví, přátelství a o tom, jak z tohohle šíleného světa udělat laskavější místo, od britské bestselleristky Holly Bourne.

Z mého pohledu...
Už jsem vám někdy říkala jak je Holly Bourne skvělá spisovatelka? Rozhodně!
Konkrétně v recenzích na knihy Už jsem normální?!?, Je tohle láska? a Jsem holka, co s tím? (klik pro jednotlivé recenze).
Holly Bourne píše young adult knihy, ve kterých se hlavní hrdinky dotýkají i vážnějších témat. Její knihy se skvěle čtou a nejedná se o "další příběh který si jednou přečtu", ba naopak. Knihy od Holly Bourne pro mě mají určitou hodnotu a jednou se k nim určitě ještě vrátím.

Nejnovějším přeloženým titulem od Holly Bourne nese název Jsme všichni sněhové vločky? a vypráví příběh Olive, která se necítí být v pořádku. Nějak zvlášť to řešit nechce, ale zároveň cítí, že pomoc potřebuje. Když se jí dostane šance jet na trochu jiný letní tábor, nabídku ráda přijme. Jedná se o tábor Reset, kde se sejdou dospívající, kteří mají problémy. Jsou v rukou terapeutů a společným cílem je jim pomoct. Denně chodí na různé terapie a zkrátka dělají maximum pro to, aby se jejich stav zlepšil.
Olive ale dochází, že možná to není ona, kdo potřebuje "opravit".

Holly Bourne zkrátka umí psát!
Hlavní hrdinku, Olive, si oblíbíte téměř ihned. Autorka nám kompletně představuje postavu, její kladné, ale i záporné vlastnosti. Působí opravdu reálně a čtenář má pocit, jako by se příběh skutečně odehrával. I když s chováním Olive v některých místech nebudete souhlasit, zároveň budete schopni její jednání pochopit.

Kromě problému, kterým trpí Olive se setkáme i s dalšími psychickými poruchami jako je například schyzofrenie nebo obsedantně kompulzivní porucha. Ve vedlejší roli Olive také řeší mezilidské vztahy mezi dospívajícími a i nějakou tu romantiku.

Autorka zkrátka napsala skvělý příběh plný hlubších myšlenek, který by neměl chybět v žádné knihovně.

Hodnotím 85% a za poskytnutí knihy k recenzi mockrát děkuji nakladatelsví #Booklab!

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze. :) Knihy od autorky mě lákají už nějaký čas. Líbí se mi, že do nich nenásilnou formou dokážu "vpašovat" závažnější témata.

    OdpovědětVymazat
  2. Od autorky už jsem jednu knihu četla a líbila se mi :) Zaujala mě i tahle, ráda si ji přečtu:) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Těším se na ni. Holly a její knihy jsem si oblíbila :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky