Přečteno: Vězňova žena

Autor: Maggie Brookes
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 384
Rok vydání: 2020/ překlad 2020
Nakladatelství: Domino
Anotace: Izzy by si tolik přála vést poněkud zajímavější život, než jí nabízí středomoravská vesnice. A teď, za války, je to ještě mnohem horší. Samá dřina, žádná radost. Pak se ale najednou všechno změní: na jejich rodinný statek přijde vypomáhat skupina britských válečných zajatců. A jedním z nich je Bill.

Po jejich setkání události naberou rychlý spád. Izzy a Bill se tajně vezmou a vydají se na útěk. Izzy je přestrojená za muže a působí tak věrohodně, že když je nakonec dopadnou nacisté, skončí spolu s Billem ve vojenském zajateckém táboře.

Kdyby Němci přišli na to, že je Izzy žena, okamžitě ji zastřelí. Novomanželé se proto spojí s několika spoluvězni, a společně pak střeží Izzyino tajemství. Ne každý zajatec má ale dobré úmysly. A tak se Bill a Izzy každé ráno probouzejí s nejistotou, jestli se společně dočkají večera. Nebo konce války. Nebo šťastné budoucnosti.


Z mého pohledu...
Ráda bych na začátek uvedla, že kniha je psaná podle skutečných událostí. Autorka se setkala se Sydney Reedem, který jí vyprávěl příběh o tom, jak pobýval v zajateckém táboře, kde byla i žena, vydávající se za muže. Příběh ji zaujal natolik, že zjišťovala více podrobností a rozhodla se, že podle něj napíše knihu. Albatros Media uvádí, že dokonce absolvovala i sedmisetkilometrovou trasu vedoucí Českem, Polskem a Německem, kterou musely zvládnout postavy v její knize.

Hlavní hrdinka Izzy žije v moravské vesnici. Jednoho dne ale na jejich statek přijedou vypomáhat britští váleční zajatci, mezi kterými je i Bill. Vznikne tak nová láska - Izzy a Bill se tajně vezmou a dají se na útěk do bezpečí. Izzy se kvůli bezpečí dokonce přestrojí za muže. Udělá to ale tak věrohodně, že když je chytí nacisté, pošlou je oba do zajateckého tábora.
Je životně důležité udržet tajemství, že je Izzy žena. Spojí se proto s několika dalšími vězni a společně její tajemství střeží.

Vězňova žena je kniha plná napětí. Střežit tak velké tajemství není jednoduché a ne každý může mít dobré úmysly. Člověk nikdy neví, který z věžňů tajemství prozradí za vidinou nějakého osobního přilepšení. Příběh má docela rychlý spád a utíká.

Musím říct, že jsem se začetla už na první straně a za chvíli jsem, ani nevím jak, byla na konci. Děj ubíhal opravdu rychle a byl napínavý, ale osobně bych ho asi nezařadila mezi thrillery, jak udává nakladatel.
Rozhodně bylo zajímavé sledovat život ženy mezi samými muži, její každodenní problémy a strach, že ji někdo prozradí. Zároveň obdivuji její obrovskou sílu - navíc když víme, že kniha popisuje skutečné události.

Jestli máte rádi knihy s touto tématikou, Věžňova žena je něco, co vás bude bavit. Zároveň ale nečekejte, že je to nejlepší kniha ze všech. Dle mého názoru mezi ostatní trochu zapadne - dost možná právě kvůli tomu, že jich vychází tolik a je opravdu těžké zaujmout. Příběh byl ale zajímavý a hodnotím 75%.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albatros Media!

Komentáře

  1. Knih, která se nějakým způsobem zabývají 2. světovou válkou je opravdu hodně. Já sama je moc nevyhledávám a pokud už ano, tak spíše takové míň "děsivé" (nebo jak to říct).
    Každopádně tahle kniha mě zaujala hodně a to nejen svým tématem, ale i autorkou a tím, co všechno, jak píšeš, absolvovala.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky