Přečteno: Černooká

Autor: Anna Musilová
Počet stran: 288
Rok vydání: 2018
Nakladatelství: YOLI
Anotace: Temný thriller o pozvolném propadu do deprese vyvolané dávným traumatem. 
Viktorie je osmnáctiletá studentka, která žije zdánlivě normální život. Chodí na střední školu, řeší rozpory s kamarádkou a právě prožívá první lásku. Skutečnost je však jiná, než se na první pohled zdá. Před lety zemřela Viktorii matka a ona se s tím dosud nevyrovnala. Jednoho dne spatří v zrcadle záhadnou dívku – přízrak s černýma očima, který jí začne podsouvat zvrácené myšlenky. Kdo je tahle nevypočitatelná Černooká? A dokáže ji Viktorie porazit?

Z mého pohledu...
Z young adult thrilleru jsem měla popravdě docela obavy. Navíc je z pera debutující české autorky, což bývá také docela problém. Černooká mě ale opravdu mile překvapila a všechna tu chvála kolující po internetu je zasloužená.

Příběh je psaný ich-formou z pohledu osmnáctileté Viktorie, které už v dětství zemřela maminka. S tátou ani sestrou o tom moc nemluvili a všechno musela vstřebávat sama. Asi vám je jasné, že se to na ní podepsalo a často trpěla úzkostmi a později depresemi. Časem začíná Viktorie potkávat „Černookou“, dívku s černýma očima, která ji přináší depresivní a úzkostné myšlenky a nutí Viky do věcí, které by nikdy sama neudělala. Jak dlouho ji dokáže Viktorie tajit? A kam až Černooká zajde?
Během prvních několika kapitol jsem měla docela problém se začíst a netušila jsem, co od knihy čekat. Když nad tím tak přemýšlím, v první části se toho opravdu moc nestalo. Autorka nás seznamovala s hlavní hrdinkou, jejím příběhem a trochu i prostředím, ve kterém se celý příběh odehrával. V druhé polovině to ale nabralo neskutečný spád a já se od knížky nemohla odtrhnout. To ani nemluvím o tom, jak moc mi chvilkami běhal mráz po zádech.

Jestli mi něco opravdu sedlo, kromě příběhu to byl autorčin styl psaní. Byla jsem překvapená, jak hezky je celý příběh napsaný, kolik myšlenek v něm je a jak širokou slovní zásobu autorka má. Skoro bych řekla, že právě díky těmto faktorům knížka přesahuje i někam dál, než jen do žánru Young Adult a rozhodně je jednou z těch, které by si měl přečíst každý.

Autorka opravdu dobře vykreslila téma deprese a úzkostí. Zároveň ukázala, jak důležité je o těchto věcech mluvit a že není dobré se je snažit tajit a tvářit se, že se nic neděje. Když si člověk zlomí ruku, jde k lékaři a stejně by se mělo nakládat i s psychickými problémy a nesnažit se je zavřít pod pokličku a dělat, že to nic není.

Černooká je jedna z těch knih, která vás přesvědčí o tom, že i čeští autoři stále umí psát. Hodnotím 95 % a doufám, že Anna Musilová brzy vydá něco dalšího.

Vy si všichni knížku povinně přečtete, a to bez debat. Rovnou vám sem přidávám odkaz na e-shopMegaknihy, kde si knížku můžete objednat, a které mi knížku zaslaly na recenzi (Díky, díky, díky!) 



Komentáře

  1. Super recenze :) Kniha vypadá zajímavě, a to že je od české autorky je ještě bonus navíc. Anotace vypadá lákavě a navíc ta obálka je boží.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky