Přečteno: Den co den

Autor: David Levithan
Překlad: Tomáš Bíla
Počet stran: 344
Rok vydání: 2012/ překlad 2013
Nakladatelství: CooBoo
Odkaz na ČBDB
Anotace: Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna jediná zásada – vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že na jeden den přebýváte v těle někoho jiného a nepleťte se do jeho života. Vše je v pořádku, až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit. Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den. Úspěšný román bestsellerového autora Davida Levithana. 

Z mého pohledu...
Tohle je jedna z těch knih, které tu ležely opravdu dlouho. A tím dlouho myslím dva, možná tři roky. Nicméně po tom, co jsem si přečetla Will Grayson, Will Grayson a Drž mě pevně, došlo mi, že se mi David Levithan vlastně čte opravdu dobře a že bych si chtěla přečíst i jeho další knihy. O pár týdnů později jsem navíc zjistila, že Den co den je i zfilmovaný a protože je vždycky lepší si prvně přečíst knihu, moje volba byla jasná. A autor opět nezklamal.

Hlavní hrdina, který si říká A. (alespoň pokud si správně pamatuji nikdy celé jméno nezmínil), se každý den probouzí v jiném těle. Má jen jediný úkol - nic nezkazit a zařídit, aby nikdo nepoznal, že v těle dané osoby je někdo jiný. Plusem je fakt, že má přístup ke všem vzpomínkám, takže by nemělo být tak těžké "zahrát" roli osoby, v jejímž těle se právě nachází. Má to ale jeden háček a ten přichází v momentě, kdy se probudí v těle Justina. Zprvu to vypadá jako každý další den v těle kohokoliv jiného, ale právě Justinův život je něčím odlišný. Někým odlišný. A tak se stane, že se A. zamiluje do Justinovy přítelkyně Rhiannon.
Nechám na vás, abyste si domysleli co se bude dít potom, ale být vámi, raději si to přečtu.

Musím říct, že jsem z toho měla trochu strach a to je možná i ten důvod, proč mi tu kniha ležela tak dlouho. Přeci jenom to není vůbec jednoduché téma a snadno by se mohlo stát, že děj se bude více méně opakovat a my se za necelých 350 stran moc nedozvíme a ještě se budeme nudit. To by to ale nebyl David Levithan, aby se mu tohle stalo.
I přes to, že děj vypadá celkem nudně a předvídatelně, věřte, že se rozhodně nudit nebudete. Příběh sice není nabitý akcí, ale na druhou stranu to není ani typická YA lovestory, která je plná srdíček a sladkostí.
Autor píše neuvěřitelně čtivě a uvěřitelně, byť to vzhledem k tomu, že hlavní postava se každý den probouzí v jiném těle zní trochu nesmyslně. Skvěle vás ale vtáhne do děje a stránky ubíhají rychleji, než byste předpokládali.
A ten konec? Kdo jste knihu už četli, asi víte o čem mluvím a panebože. Proč?!

Najděte si jedno volné odpoledne a knížku si přečtěte, opravdu za to stojí. Já hodnotím 90% a jsem opravdu mile překvapená.

Četli jste něco od Davida Levithana? Která z jeho knih se vám líbila nejvíc?

Komentáře

  1. Pěkná recenze, já jsem knihu ještě nečetla, ale v budoucnu ji mám v plánu a stejně tak i film. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Patří k mým oblíbeným knihám :) těším se i na film :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knížku jsem ještě nečetla, ale vypadá moc zajímavě :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zrovna dneska jsem byla v kině na filmovém zpracování téhle knihy. Sice nemůžu srovnávat příběh s knihou, ale rozhodně se chystám i přečtení. Každopádně film mě hodně nadchnul, dle mého pohledu byl moc hezky zpracovaný i skvělý výběr postav, které se do filmu hodily. Bylo moc milé se na to koukat, ale trochu me zklamal konec, asi jsem si představovala něco trochu jiného (ukončení), ale asi to dopadlo tak jak mělo :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem si jistá, jestli film končí stejně jako kniha, ale v knize to právě bylo takové to "cože?!". Ale jak říkáš, asi to tak skončit mělo.
      Díky za komentář!
      N.

      Vymazat
    2. Po filmu jsem se cítila úplně stejně, tak možná to přeci jen skončilo stejně. Jestli se na film někdy podíváš, tak by mě docela zajímal tvůj "srovnávací" názor. :)

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky