Přečteno: Neuvěříte, co se stalo potom

Autor: James Goss
Námět: Patrick Ness
Překlad: Lucie (Bregantová) Horáková
Počet stran: 280
Rok vydání: 2016/ překlad 2018
Nakladatelství: Slovart/ #Booklab
Anotace: Druhá kniha z volně navazující série inspirované seriálem Class se světa kultovní ságy Doctor Who zavede čtenáře do školy Coal Hill. Všichni studenti tu najednou poslušně plní výzvy webové stránky, kterou spravuje miláček vlogerského světa Seraphin. A výzvy jsou čím dál brutálnější a nebezpečnější. Nejdřív vedou ke rvačkám, potom začnou ohrožovat život. Až nakonec několik lidí zmizí. Když webová stránka začne rozdělovat i Aprilinu partu, rozhodně se dívka, že na vlastní pěst vypátrá, kdo za tím vším stojí. Ke své hrůze zjistí, že svět už není takový, jako byl dříve. A neuvěříte, co se stane potom.

Z mého pohledu...
Jízda pokračuje, další kniha je tady!
Abych pravdu řekla, obálka se mi líbí mnohem více, než u prvního dílu. Dost možná to je tím, že je světlejší a svým způsobem i "zářivější".
Další změnou je autor. Předchozí knihu napsal Guy Adams, zatímco Neuvěříte, co se stalo potom se zhostil James Goss a jeho styl psaní mi opravdu sedí. Ale o tom později.

Ústřední událostí a víceméně hlavním bodem je tentokrát sociální síť - Vadinevadi.com. Úkol je vcelku jednoduchý - nahrát na síť video, kde děláte něco šíleného, kde překonáte vlastní hranice. Začíná to vcelku nevinným vyléváním si ledové vody na hlavu, později už ale nejde jen o takovéto banality a dějou se mnohem šílenější a nebezpečnější věci. A jak už to tak ve světě teenagerů bývá, kdo tuto výzvu odmítá, je vyčleňován ze společnosti těch, kteří ji splnili. 
Hlavní postavou se zdá být Ram. Jak už možná z předchozího dílu tušíte, stále se ne zrovna lehce snaží srovnat se situací, která mu ovlivnila život a není zrovna jednoduché si na ni zvyknout. 
Děti se ztrácejí, lidé dělají šílenější a nebezpečnější věci. A je tu dalších několik problémů, které je třeba vyřešit. A to je možná to, co vás u knihy udrží. Ta temná a místy děsivá atmosféra. A fakt, že nevíte, co se stane zítra. 

James Goss, narozdíl od autora Jízdy, sází spíše na to, že si drastičtější události domyslíte a vynechává tak detaily, ve kterých se naopak Guy Adams vyžíval a vše nám servíroval tak, jak to je. Má opravdu zvláštní, temný, způsob humoru, který by nemusel každému sednout, ale na druhou stranu si myslím, že to je lepší než drastické popisy některých scén. 
Jeho styl psaní je o něco čtivější než u G. Adamse a připadá mi, že kniha rychleji ubíhala. Na druhou stranu občas použil až moc nezáživných popisů, kterých by alespoň za mě mohlo být méně. Kapitoly jsou krátké, takže o to rychleji vám bude kniha ubíhat. Chvilkami mi ale na konci kapitoly chybělo něco, co by mě donutilo číst dál. Místy autor zkrátka dokončil myšlenku a konec. A pak jsem knihu s klidem odložila a pokračovala až za chvíli. Nečekejte tedy, že byste s napětím hltali každičké slovo a na konci kapitoly nedokázali knihu odložit a dojít se napít. Co se mi naopak líbilo byly nadpisy jednotlivých kapitol, které byly vtipné, krátké a mnohdy výstižné. U některých kapitol jsem ale vůbec nepochopila daný nadpis/název a skoro jsem měla pocit, že tam byl tak trochu náhodou. 

Co se samotného tématu sociálních sítí a všeho kolem týče, řekla bych, že toho není nikdy dost. Všichni bychom si asi měli uvědomit, co se kolem nás děje a kolik informací o nás sociální sítě mají. S tím samozřejmě souvisí i to, jak daleko to všechno může zajít a k čemu všemu nás internet dokáže donutit. 
Jestli ale hledáte něco nového a neokoukaného, tady to asi nenajdete. Na druhou stranu zase neznám tolik YA knížek, kde by se tato tématika řešila, takže to je asi na každém. Navíc to celé není jen o Vadinevadi.com. Je toho víc a jsou to závažnější věci a události. Za mě ale mohu doporučit.

Hodnotím 80% a mohu doporučit. Na Jízdu navazuje pouze volně, takže si myslím, že knihu můžete v klidu číst i jako stand alone. Stylem vyprávění se mi knížka líbila více, nicméně je srovnatelná s Jízdou
Za zaslání mockrát děkuji nakladatelství Slovart/ #Booklab. Knihu si můžete pořídit například tady

Komentáře

  1. Pěkná recenze, mě osobně kniha neláká, ale věřím, že si svoje čtenáře najde. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky