Knižní radůstky - červenec | 2018

Tak za sebou máme polovinu prázdnin a ti kteří ještě neumřeli vedrem, nebo nejsou v práci se snaží číst a pořizovat si nové knihy. U mě to začátkem měsíce vypadalo, že si nepořídím skoro nic, nicméně potom dorazila zásilka z Bookdepository z června, dvakrát jsem vlezla do knihkupectví... no znáte to.

Začnu asi knížkami na recenzi. Během prázdnin toho moc nevychází, tudíž mi dorazily "jen" dvě. Z obou mám ale radost a tentokrát se to povedlo i tak, že se mi obě líbily. Od Slovartu/#Booklabu přišla Je tohle láska? (Holly Bourne), na kterou jsem se docela těšila, protože první díl byl opravdu skvělý. Brzo by měla vyjít samostatná recenze, ale už teď mohu říct, že určitě bude pozitivní. O druhou knížku jsem si napsala Megaknihám, od kterých mi chodí knížka každý rok. Loni to bylo Něco víc od Patricka Nesse a musím říct, že mám asi nějaké štěstí, protože právě díky Megaknihám objevuji samé skvělé autory. Letos to byla Anna Musilová a její debut Černooká, na kterou už jste mohli vidět recenzi (klik).


Druhou větší kapitolou bylo Bookdepository, kde jsem si už koncem června objednávala několik knížek. Konec školního roku přece je důvod si udělat radost, ne? (Čti jako "musela jsem si najít nějakou záminku").
Původně to začalo druhým dílem Harryho Pottera v Mrzimorském vydání, ale u toho to samozřejmě neskončilo. Aristotle and Dante discover the secrets of universe (Benjamin Alíre Sáenz) už vyšla i v překladu, ale vzhledem k tomu, že se snažím číst více v angličtině, nakonec jsem si jí vzala na BD.
O další knížce mluvila Klárka (Klářiny knihy) a docela mě na ní nalákala, takže nakonec jsem si pořídila i Elizabeth is missing (Emma Healey).
Následně jsem si otevřela instagram a vyskočil na mě příspěvek od Patricka Nesse, že scénáře k divadelní hře A monster calls budou k prodeji. Samozřejmě jsem se hned pustila do pátrání a zjistila, že ho mají i na BD a mně samozřejmě nesměl chybět, vzhledem k tomu, že sbírám všechna možná vydání.
Jen teda doufám, že se brzo dostanu k tomu si je všechny přečíst a nebudou mi tu zase ležet dlouho. (Stejně všichni víme že budou...)

Mezitím mi konečně dorazil červnový OwlCrate, který už jsem skoro považovala za ztracený a v něm se skrývala From Twinkle, with Love (Sandhya Menon), kterou mám momentálně rozečtenou a musím říct, že se čte skoro sama a angličtina v ní je opravdu docela jednoduchá. A jinak na OwlCrate chystám (snad už brzy) samostatný článek.

Následovaly tři návštěvy knihkupectví (ani nevím, jak se to stalo), ze kterých jsem si odnesla další hromádku. Začala bych nakladatelstvím Baobab, které je pro mě zatím velkou neznámou a musím toho přečíst víc, než si udělám názor. První knížkou, kterou jsem od nich četla je Transport za věčnost (František Tichý), který se odehrává v letech 1940 - 1943 a vypráví ho dvanáctiletý chlapec, jehož otce právě zatklo gestapo. Musím říct, že příběh to byl opravdu silný a knížka se mi rozhodně líbila. Dále tu ale mám Dva životy pana Perla (Timothée de Fombelle), které jsem naopak měla problém dočíst a knížka mě vůbec, ale vůbec neoslovila. Ať už stylem psaní, nebo i samotným příběhem, za mě jedno velké zklamání a to jsem ani neměla žádná očekávání.

Šanci dostali také čeští autoři, konkrétně Petra Soukupová a její Nejlepší pro všechny. Tady jsem opět byla docela zklamaná a abych pravdu řekla, knížku jsem nedočetla. Nevím, zda to je autorčiným stylem psaní a zda jsou všechny knížky psané takto, nebo tím, že se v knize téměř nic nedělo, ale tohle mi opravdu nesedlo. Sáhla jsem také po Jiřím Hájíčkovi a jeho knize Dešťová hůl (aka. paperbacky od Hostu ve slevě), na kterou se ale teprve chystám.

Ke slovu se dostala také klasika od Johna Steinbecka - O myších a lidech. Tuhle jsem sehnala v Knihcentru za 99 Korun a navíc docela málo stránek, takže bych jí mohla mít za chvilku přečtenou. Plánuji se k ní dostat ještě v srpnu, tak snad to vyjde.
Návštěvu knihkupectví potom završila dětská knížka, od které jsem neočekávala mnoho a přesto překvapila. Jedná se o Řvi potichu, brácho (Ivona Březinová). Na tuhle vám chystám samostatnou recenzi, takže se více rozepíšu asi v ní.

Úplně poslední úlovek mám z Knihobudky, na kterou jsme narazili vlastně úplně náhodou. Byla víceméně plná klasik, které už jsme doma měli, ale já narazila na Nádherné stromy lásky, což je soubor básní od básnířek z Litvy, Lotyšska a Estonska. Samo o sobě to zní docela zajímavě, takže jsem po knize sáhla s tím, že se nechám překvapit, jaká vlastně bude.

Komentáře

  1. Slušná hromádka. Nejednu knihu bych taky brala :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Černooká mě také hodně láká. :) A doma na mě čeká kniha
    Je tohle láska? - na kterou se také hodně těším. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já osobně třeba styl psaní Petry Soukupové úplně zbožňuju. Škoda, že jsi knihu nedočetla, podle mě je opravdu výjimečná. Transport za věčnost už si chci hrozně dlouho přečíst, tak snad se k tomu konečně dokopu. :) Super knížky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že své čtenáře autorka má. Mně bohužel styl psaní nesedl, ale třeba si k ní ještě cestu najdu, časem.
      Díky za komentář!
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky