Přečteno: Rafaelova škola - Vílí křídla

Autor: Renata Štulcová
Počet stran: 329
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Maitrea
Anotace: Rafaelova škola je tajemný romantický příběh s prvky léčitelství, esoteriky a ekologie. Než se dočkal knižního vydání, publikovala jej autorka na blogu. Zaujal nejen dívky školního věku, ale také starší čtenářky všech věkových skupin. Inspirací pro autorku při psaní byla její láska k Zemi, k přírodě, k lidem, k bylinám. Vznikl příběh z poloviny zasazený do našeho současného světa, kde v křivoklátských lesích najdete přírodovědné gymnázium zvané Rafaelova škola. Sem nastupuje dvanáctiletá Marina Fialková, protože její nezvěstná maminka si kdysi přála, aby právě tady jednou studovala. Marina tak poznává tu druhou polovinu existence, neviditelný svět za oponou. Hledá svoji maminku a později i svou osudem předurčenou lásku.

Z mého pohledu...
Znáte ten pocit, když se po dlouhé době vrátíte ke knížce z dětství a vrací se vám spousta vzpomínek? Zároveň si vybavujete, jak jste knížku četli poprvé a všechno to pro vás bylo tak skvělé a kouzelné, že jste si některých detailů vůbec nevšimli, zatímco teď už si jich všímáte a celé vám to dává ještě větší smysl a umocňuje to celý zážitek ze čtení? Tak přesně tak jsem se cítíla, když jsem četla první díl Rafaelky. 

Tuhle sérii jsem začala číst už v roce 2011, když poprvé vyšla. Tehdy to bylo ještě pod jiným nakladatelstvím a i samotná knížka měla jinou obálku a byla v hardbacku. Mně v tu dobu bylo deset let a celý svět i všechny postavy, které autorka vymyslela jsem naprosto milovala. Doteď si pamatuji, jak jsem vždycky čekala, až vyjde další díl, který jsem následně přečetla během několika málo dnů. Dokonce i to, jak jsem byla nešťastná, že druhý díl je slabší než první a já budu muset ještě nějakou dobu čekat, až zase vyjde třetí. 

Ale abych se taky dostala k samotnému recenzování. 
Hlavní hrdince - Marině, je dvanáct let a děj začíná ve chvíli, kdy nastupuje na Rafaelovu školu. Brzy ale zjišťuje, že to není jen nějaké obyčejné gymnázium, jak si zprvu myslela, a že je toho mnohem víc, co doposud netušila. Když budu trochu předbíhat, tak do toho všeho v ději hraje velkou roli Marinina ztracená maminka a taky jakási negativní moc, která to všechno komplikuje. Tato linie se později bude prolínat celou sérií, ale o tom zase příště.

Ze všeho nejdřív musím pochválit svět, který autorka vybudovala. Je opravdu kouzelný a to ve všech smyslech. Pohltí vás natolik, že při každém otevření knížky se do něj doslova ponoříte a budete chtít ho objevovat a prozkoumávat dál a dál. 
Obdobně to je i s postavami, které paní Štulcová vykreslila naprosto skvěle a uvěřítelně. Jak hlavní, tak i vedlejší postavy mají svůj příběh a když bude řeč o těch vedlejších, nejsou zanedbané, jak tomu tak někdy bývá. 

Třešničkou na dortu jsou i naprosto nádherné ilustrace na začítku každé kapitoly, které prostě potřebujete.

Za mě je tohle srdcová série, kterou mohu doporučit každému. Mladší čtenářky si v tom najdou pohádku, starší zase prvky YA literatury a dospělé čtenářky si u knížky trochu odpočinou a budou si zase víc všímat detailů, které mladším čtenářkám uniknou.

Paní Štulcová je za mě jednou z českých autorek, které mě dokázaly přesvědčit, že opravdu umí psát. Já mockrát děkuji autorce za zaslání knížek a tematických záložek a vy se můžete už brzy těšit i na recenze dalších dílů.

Přidávám i odkaz přímo k nakladateli - tady

Komentáře

  1. Pěkná recenze :) kniha vypadá vážně kouzelně. Přímo láká ke čtení a je jedno kolik je čtenáři let. :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky