To nejlepší čtení za rok 2018

Zdravím všechny!
Máme tu začátek roku, s kterým přichází i věčné přepisování osmičky na devítku. Mám to tak vždycky a minimálně do konce ledna se mi to bude stávat pořád. Mimo to se ale začátkem ledna vždy ohlédnu za uplynulým rokem. Trochu bilancuji, vzpomínám a hlavně hodně plánuji.
Dnes bych se tedy společně s vámi chtěla ohlédnout za rokem 2018 a knihami, které vyšly. Trvalo mi docela dlouho, než jsem vybrala těch deset nejlepších a četla jsem další spoustu opravdu povedených příběhů, které za to stojí. To bychom tu ale byli do zítra...

Ke všemu, co mám zrecenzované vám přidám i odkazy, takže stačí kliknout na název pro samostatnou recenzi :)

Bring me back (B. A. Paris)
Zvažovala jsem, zda vám sem zařadit i knihu v angličtině, ale byla jsem z ní tak nadšená, že jsem ji sem nakonec dala. Jedná se o psychologický thriller, který si zkrátka musíte přečíst. Já si ji pořídila na letišti cestou do Řecka, a i když mám z létání strach a většinou se snažím celou cestu zaspat, tahle knížka mě udržela po celou dobu vzhůru. Na to, že je děj docela složitý se v angličtině četla dobře a na konci jsem zůstala jen koukat s otevřenou pusou.

Sedmkrát upadnout, osmkrát vstát (Naoki Higašida)
Tomuto autorovi u nás minulý rok vyšla kniha A proto skáču, která popisovala svět lidí s autismem. Jestli jsem o ní někdy řekla, že má spoustu krásných myšlenek, netušila jsem, že tahle jich bude mít mnohem více. Mám ji plnou lepítek a hodně jsem si toho z ní odnesla. Kromě dalších informací o autismu i spoustu vět a odstavců, nad kterými jsem ještě několik dní po přečtení přemýšlela.

Muffin a čaj (Theo Addair)
Když se YOLI rozhodlo vydat YA knihu českému autorovi, byla jsem trochu skeptická. Získala si mě ale svou obálkou, díky které jsem se rozhodla ji dát šanci. Přečetla jsem stranu, dvě, tři a najednou jsem se nemohla odtrhnout a dočetla ji téměř na jeden zátah. Autor popisuje lásku mezi dvěma kluky a musím říct, že já se zamilovala do obou. Najednou.
P.S. - připravte si ke čtení velký hrnek čaje a něco sladkého!

Černooká (Anna Musilová)
Od sladkého muffinu s čajem se přesouváme k depresím a těžkým situacím. Hlavní hrdince knihy Černooká zemře maminka a ona se s tím ani během několika let nevyrovná. Propadá se do deprese a vůbec jí není psychicky dobře. Jednoho dne spatří v zrcadle Černookou. A ta se objevuje stále častěji.

Námi to končí (Colleen Hooverová)
Co by to bylo za rok bez další skvělé knížky od Colleen Hoover. Tentokrát už se přesouváme do žánru New Adult a autorka se věnuje složitějšímu a hlavně vážnějším tématu. Kniha má o něco jinou atmosféru, než všechny ostatní (doposud přeložené) a konec vás možná zaskočí. Já ho bohužel měla vyspoilerovaný, ale i tak je kniha skvěle napsaná a námět dobře zpracovaný. A já nemohu jinak než doporučit.

Hvězdy nad Berlínem (Sarah Matthiasová)
Jedna z posledních knih tohoto roku a stejně se sem zvládla dostat. Tentokrát téma války, konkrétně se autorka věnuje osudům Romů. O této problematice se málo mluví i píše a už jen proto je dobře, že taková kniha vznikla. Autorka navíc vymyslela povedený young adult příběh a navrch ještě přistála skvělá obálka.

Renegáti (Marissa Meyerová)
Tohle pro mě bylo možná největším překvapením, protože by mě nikdy nenapadlo, že zrovna takový příběh mě bude bavit. Máme proti sobě dvě strany - Renegáty a Anarchisti, přičemž jedni jsou "ti dobří" a druzí "ti špatní". Časem ale zjistíte, že to možná není tak úplně pravda a ke konci už možná ani nebudete vědět, kdo má být ten dobrý a kdo ne.
Zároveň tu ale máme i neobvyklé schopnosti a postavy jsou jakýmsi druhem "superhrdinů". Nevěřila bych, že tyto dva úseky mohou fungovat dohromady, ale Marissa Meyerová mě přesvědčila o tom, že naprosto v klidu mohou.

Drž mě, když padám (Miroslava Varáčková)
Kromě českých autorů tu mám i zástupkyni těch slovenských - Miroslavu Varáčkovou, které u nás vydává knihy nakladatelství Booklab. Její knížky pojednávají vždy o nějakém těžším tématu nebo životní události a ne vždy mají úplně růžový konec. Mnohdy jsou opravdu upřímné a vždy reálné. U mě letos vedla Drž mě, když padám, ale ať sáhnete po jakékoliv její knize, bude stejně dobrá.

Tatér z Osvětimi (Heather Morrisová)
Vážně má cenu tady něco říkat?

Prohnilé město (Leigh Bardugo)
Velká, nádherná kniha. Jedná se o druhý díl Šesti vran a říkám vám tohle chcete. A ten konec?!

Jaké jsou vaše TOP knihy za 2018?

Komentáře

  1. Ty jo super knihy! Hned jsem si několik přidala do Chci přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Renegeráty si brousím zuby už nějaký ten pátek. Z loňských přečtených knih můžu doporučit Dárce nebo třeba The Wall of Winnipeg and Me. Stejně tak jsem byla mile překvapená z Muffina :)

    OdpovědětVymazat
  3. Uvažovala jsem, jestli do svého nej zařadit Renegáti, ale nakonec jsem je do něj nezařadila. Byla to sice skvělá kniha, ale nakonec jsem se rozhodla pro jiné. :-) U mě vedla Hana, Není úniku, série Chrise Cartera a Skrytá píseň.

    OdpovědětVymazat
  4. Ďakujem veľmi :) MV

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem akorát Renegáty a Prohnilé město. Musím říct, že nějaké rezervy to má, ale rozhodně to patřilo k tomu lepšímu čtivu :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Z knih jsem nečetla ani jednu ale na sérii Šest vran se chystám, proto jsem ráda, že se ti líbí... vím, že se můžu o to víc těšit. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Stejně jako u tebe, i na mém seznamu byl Muffin a čaj, Černooká nebo Námi to končí. Naprosto dokonalé knihy, které by si každý měl přečíst. Na můj seznam se pak ještě dostala kniha V pasti lží od B. A. Paris, a brzy se snad dostanu ke knize Za zavřenými dveřmi a Bring Me Back. U té spíše tajně doufám v překlad, tak snad se mi to splní. :D
    Chystám se třeba na Tatéra z Ovětimi či Renegáty v letošním roce, tak uvidíme, jestli se na konci roku probojují do top 10! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky