Přečteno: Pandořina skříňka - nejvýznamnější psychologické experimenty 20. století

Autor: Lauren Slater
Překlad: Jan Kosek
Počet stran: 312
Rok vydání: 2004/ překlad 2008, druhé vydání 2019
Nakladatelství: Portál
Anotace: Americká psycholožka Lauren Slater nás ve své knize na pomezí odborného a beletristického textu seznamuje se zásadními psychologickými experimenty 20. století. Snaží se vystihnout osobnost jednotlivých badatelů. Hledá účastníky studií, kontaktuje příbuzné a přátele slavných vědců. Také se některé pokusy snaží zopakovat nebo alespoň podrobně pochopit jejich průběh a okolnosti. Uvažuje o etice výzkumů a o jejich důsledcích pro vědu, praxi i chápání lidské mysli. Její reportážní styl pojímá dějiny psychologie jako soubor napínavých příběhů, které popisují, čeho všeho je člověk – badatel i testovaný jedinec – schopen.
Lauren Slater vystudovala literaturu a psychologii. Je autorkou sedmi knih, v nichž popularizuje psychologická témata, a nositelkou několika literárních cen.


O autorce:
Lauren Slater se narodila v roce 1963 v Americe. Vystudovala britskou a americkou literaturu a potom také psychologii. Je autorkou šesti knih, její bestseller Pandořina skříňka se dočkal také řady uznání. V Německu byl zvolen populárně-vědnou knihou roku 2005.
- databazeknih.cz a cbdb.cz

Z mého pohledu...
Na knížku jsem se hodně těšila. Opět je to jedna z těch, které už dříve vyšly. V tomto případě to bylo v roce 2008 (tuším že to bylo nakladatelství Argo). Portál se ale rozhodl jí dát druhou šanci a tak nedávno vyšla s nádhernou, moderní obálkou. Osobně si myslím, že je tohle znovu vydávání knih určitě dobře, protože osobně bych se k ní nedostala a dost možná bych ani nevěděla, že někdy vyšla. Velký palec nahoru pro Portál!

Co se samotné knihy týká, rozhodně je opravdu zajímavá. Jak už jste asi z názvu a podtitulu pochopili, jedná se o psychologické experimenty, které se odehrály ve dvacátém století.
Text je to vcelku odborný, autorka využívá velmi dobré popisy a vše vysvětluje podrobně. Přesto je ale kniha vhodná i pro obyčejného, možná trochu náročnějšího čtenáře. Nebude se vám číst úplně lehce, na druhou stranu ale každé druhé slovo není odborný termín.

Jak už je v anotaci řečeno, tato publikace je na pomezí mezi odbornou literaturou a beletrií, což mi občas trochu vadilo. Prvky beletrie čtení určitě zlehčovaly a myslím si, že to tak bylo i původně zamýšlené. V některých částech už toho ale bylo moc a osobně bych klidně některé "okolní texty" vypustila úplně.

Pakliže vás zajímá psychologie, tohle je určitě ta pravá volba!

Za zaslání mockrát děkuji nakladatelství Portál. Pakliže vás kniha zaujala, určitě se po ní podívejte v knihkupectví a nebo si ji můžete prolistovat tady.


Komentáře

  1. Tak to vypadá na hodně zajímavou knihu. Psychologie a psychologické experimenty mě vždycky hodně zajímaly, takže se po knize určitě podívám. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky