Přečteno: Předobrý život

Autor: J. K. Rowlingová
Překlad: Petr Eliáš
Počet stran: 80
Rok vydání: 2015/ překlad 2018
Nakladatelství: Albatros
Anotace: Když dostala J. K. Rowlingová pozvání promluvit před studenty na Harvardově univerzitě, rozhodla se k absolventům hovořit o dvou tématech, jež jsou jejímu srdci nesmírně blízká: o tom, co všechno může přinést neúspěch, a o významu představivosti. Studenty ujistila, že odvaha selhat je pro dobrý život stejně důležitá jako jakékoli jiné konvenční měřítko úspěchu. Schopnost představit si, jak žije druhý, a vcítit se do něj – zvlášť pokud dotyčný neměl v životě takové štěstí jako my – je vlastností veskrze lidskou a jako takovou si ji musíme hýčkat. Příběhy, které Rowlingová vyprávěla, a provokativní otázky, které studentům kladla, už mnohé inspirovaly k úvahám o tom, co to takový „dobrý život“ je. Její slova, jež vyjdou v češtině poprvé, slouží jako útěcha a volání do zbraně zároveň – a to pro čtenáře všeho věku, kteří stojí na životní křižovatce. S odvahou riskovat (a vědomím, že se nám to možná nepodaří) a schopností zkrotit svou představivost se můžeme všichni trochu přestat bát a otevřít se příležitostem, jež život přináší.

Z mého pohledu...
S cestou k přečtení této knihy to bylo vcelku zajímavé. Nejprve ji měli doručovat, poté ji měli doručovat podruhé... nedoručili. Tak jsem si pro ní šla na poštu. Klasicky fronta osmi lidí, ale naštěstí to celé utíkalo a já měla za čtvrt hodinky svůj balíček. Jupí. 

Asi první co vás zaujme je obálka. Já nevím jak vy, ale je to to první, co mě na knihu naláká. Druhá věc je ta, že moc ráda koukám pod přebal jak knížka vypadá. Nakonec ji vždy prolistuji a v rychlosti se kouknu, jestli nemá nějaké ilustrace. A mohu říct, že tahle kráska je opravdu vymazlená. Minimalistický přebal, krásná obálka a ty ilustrace vevnitř? No posuďte sami. 




Jak už jste si pravděpodobně přečetli v anotaci, je to vlastně knižní vydání projevu J. K. Rowlingové k absolventů Harvardovy univerzity. 
Jak sama autorka píše, je jasné, že si z proslovu nezapomatujeme všechno a dost možná po čase některé myšlenky zapomenu. Jedno mi to ale dalo. J. K. Rowlingová mě donutila na chvilku se pozastavit a přemýšlet. Především o tom, jak důležité jsou v životě všechny nezdary. Svým způsobem jsou neméně důležité, než úspěchy. Když jsme u toho - z nezdaru se člověk poučí. Úspěch vám dokáže, že jste danou věc udělali správně, ale už vám to nedá ten nadhled o tom, že se to dá udělat ještě lépe. 

Autorka zkrátka umí psát a je jedno, jestli to bude příběh, nebo proslov. Vůbec by mi nevadilo, kdyby měla nějakou další řeč, opět knižně vydanou.  Počítejte ale s tím, že kniha má 80 stran včetně spousty ilustrací. Jak vidíte na fotce výše, toho textu tam moc není, ale jak se říká Méně je někdy více.

Tentokrát vynechám procentuálí hodnocení, protože si myslím, že proslovy se snad ani hodnotit nedají. Každý si v něm najde něco jiného a každý ho pochopí trochu jinak. A v tom je to kouzlo.

Za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia a vy si knížku můžete objednat přímo zde.

Co pro vás znamená neúspěch? Pište do komentářů :)


Komentáře

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě. J.K.Rowlingová je moje oblíbená autorka, od které bych si ráda přečetla i nákupní seznam. :)) A proslov plný jejích myšlenke zní vážně hodně zajímavě. Určitě se po knize podívám, protože jsem o ní popravdě až do teď neslyšela. :) Díky za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! A já měla pocit, že je knížka vidět všude... :D Tak jsem ráda, že jsi na ní narazila právě díky mému blogu :)
      N.

      Vymazat
  2. Moc závidím těm šťastným studentům, kterym na promoci mluvila takova osobnost. Hezká recenze! 🌼

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky