Přečteno: Timeless: Zachránci nového času

Autor: Armand Baltazar
Překlad: Matěj Čuchna
Počet stran: 616
Rok vydání: 2017/ překlad 2018
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Po Srážce časů se zrodila nová Země: kontinenty změnily tvar, vyrostla nová pohoří a oceány se vylily z břehů. Divočinou táhnou stáda mamutů a dinosaurů, nad městy se tyčí mrakodrapy a v přístavu New Chicaga se potkávají parníky, plachetnice a obří roboti. Minulost, přítomnost a budoucnost splývají a vytváří nový, naprosto originální svět. V den svých třináctých narozenin se Diego Ribera probudí s jedinou myšlenkou: dostane konečně vytoužené létací prkno? Netuší, že brzy bude muset řešit mnohem závažnější věci. Stane se totiž svědkem únosu svého otce – geniálního vynálezce Santiaga. Nájezdníci z Aeterna chtějí využít jeho schopností a ovládnout svět. Odvezli ho neznámo kam a Diegovi nezbývá nic jiného, než na to přijít a vyrazit mu na pomoc… Armand Baltazar je malíř, grafik a animátor, jehož jméno je dlouhodobě spojeno s prací pro filmová studia DreamWorks, Walt Disney nebo Pixar. Příběh, který napsal, doprovází více než sto padesát úžasných ilustrací, díky nimž si dobrodružství na pevnině i na vlnách širého Pratlantiku dokonale užijete!

Z mého pohledu...
Když nám Ola s Vendy poprvé představovali Timeless (to bylo tuším na blogerské merendě), bylo mi jasné, že tuhle knížku budu muset mít. Většinou to nedělám, ale tentokrát bych vám chtěla představit i autora knihy. Armand Balzatar je totiž především malíř, animátor a grafik, který je známý především díky své práci pro studia DreamWorks, Pixar a Walt Disney. Jeho kniha vznikla vlastně tak trochu náhodou - poprosil ho o to syn Dylan. Jednoho dne Dylan z Lega sestavil robota, který měl místo hlavy traktor a požádal tatínka, aby vymyslel příběh, ve kterém by figuroval traktorobot a oni dva. A tak se stalo a o několik let později se pohádka na dobrou noc proměnila v Timeless. Kouzelné, že? 
Dále nutno podotknout, že kniha vyšla v rámci zásilky z Knihozemě, takže je určená především mladším čtenářům (konkrétně tato je doporučená od 10 let). Naprosto v klidu ji ale můžete číst i když vám deset let bylo už před nějakou dobou :)

Příběh začíná koncem světa. Teda, ne úplným, ale Srážkou časů, díky které se zrodí nová Země. Má to ale jeden háček - pomíchal se čas a tak po Zemi běhají mamuti a dinosauři, na moři jsou piráti a mezi tím vším je spousta moderních technologií, robotů mrakodrapů. Minulost, současnost ani budoucnost neexistuje. Teď je zkrátka jeden svět, ve kterém najdete všechno, na co si vzpomenete. 

Hlavní hrdina - Diego Ribera je zprvu docela obyčejný třináctiletý kluk. Tedy, v té době. Jeho máma je slavná pilotka a otec uznávaný vynálezce. Hlavní zápletka ale začíná ve chvíli, kdy je jeho otec společně s dalším profesorem unesen skupinou lidí, kteří chtějí ovládnout celou planetu.  Jak už to tak bývá, Diego to rozhodně nenechá jen tak a tím začíná jeho velké dobrodružství napříč Pratlantikem. 

Asi první, co vás možná trochu zarazí je tloušťka knihy. Skutečně, má více než 600 stran a zrovna lehká také není, to uznávám. Nicméně obsahuje 150 nádherných a většinou celostránkových ilustrací a je na ni použit hladký, křídový (alespoň doufám) papír. Písmenka odpovídají preferencím desetiletých čtenářů, takže nám starším budou stránky ubíhat sami a nakonec mi ani nepřišlo, že by knížka měla až tolik stránek. 

Co se příběhu týče, je poměrně jednocuchý a starší čtenář poměrně brzy odhadne, kam to celé bude směřovat a jak příběh dopadne. Sama jsem ale byla tolik fascinovaná všemi vynálezy, pomícháním časů a především potom ilustracemi, že mi to vlastně vůbec nevadilo.

Jediné, co bych možná trochu vytkla, je propracovanost světa. Později už jsem to zase tolik neřešila, ale hlavně ze začátku jsem měla tendence přemýšlet nad tím, jak by některé věci byly, nebo spíš nebyly možné a občas jsem i v autorově výpovědi (tedy v příběhu, který vyprávěl) našla nějakou drobnou nesrovnalost. Na druhou stranu stále je to knížka pro děti.

U příběhu ale určitě budete potřebovat pořádnou dávku fantazie, abyste si dokázali všechny autorovy nápady užít a třeba i popřemýšleli nad tím, jak úžasné to celé je. Samotnou mě fascinuje autorova nekonečná fantazie a neskutečné množství nápadů, které dokáže nejen zasadit do příběhu, ale i skvěle graficky znázornit. 

Abych to uzavřela, knížka se mi líbila. Jasně, bylo v ní pár nesrovnalostí a příběh je jednoduchý a předvídatelný, ale vezmu-li v potaz, že se jedná o knížku pro děti od 10 let a prohlédnu-li si všechny ty nádherné ilustrace, s klidem jí můžu dát 80% hodnocení. 
Malým bonusem pro vás je moc hezké video, ve kterém uvidíte hned několik ilustrací a vůbec celou knihu v plné kráse. Odkaz máte tady. Kdyby vás potom někoho zajímala ukázka z knížky, najdete ji přímo na eshopu nakladatelství Albatrosmedia, kterému bych tímto chtěla poděkovat za zaslání knížky k recenzi. 

Jak jste na tom s dětskými knížkami vy?
P. S. - mám pro vás zatím supertajnou zprávu - o tuhle a další dvě knížky z Knihozemě bude soutěž, takže mě nezapomeňte sledovat jak na blogu, tak i na instagramu, ať vám nic neunikne. :) 

Komentáře

Oblíbené příspěvky