Přečteno: Devadesátkrát jinak

Autor: Eric Walters
Překlad: Adéla Špínová
Počet stran: 280
Rok vydání: 2017/ překlad 2018
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Poslední den na střední škole se dostane Sophie od svého přítele košem. Prý je moc předvídatelná, moc zodpovědná… prostě nudná. Místo aby ji utěšila, jí její nejlepší kamarádka Ella řekne totéž. A to bolí dvojnásob. Ella však nelení a připraví plán na celé léto. Během devadesáti dnů prázdnin mezi střední a vysokou školou vymyslí pro Sophie devadesát různých úžasných, zábavných, nových a občas trochu děsivých aktivit. Sophie nesmí říct ne a svá dobrodružství navíc musí sdílet na všech sociálních sítích. Může ji devadesát dní změnit?

Z mého pohledu...
Na tuhle knížku jsem se opravdu těšila. Obálku má krásnou (o to víc, když zjistíte, že ty zmrzliny jsou vystouplé), anotace vypadá slibně a vy se těšíte, až vás přivede do skvělé letní nálady kdy vám ani nevadí, že je to lehce naivní slaďárna. Jo...

Představte si situaci, kdy se s vámi rozejde vaše drahá (v tu chvíli už teda asi moc ne, co?) polovička. A důvod? Má pocit, že jste nudná/ý, všechno moc řešíte, kontrolujete, moc se učíte (protože to je evidetně zločin) a vlastně nikdy nepřemýšlíte spontánně. Nicméně vy máte nejlepší kamarádku, která se rozhodne vám zvednout náladu a tak trochu vás "změnit". A tak vám každý den po celé prázdniny zadává různé bláznivé nápady, které vás možná lehce děsí, ale ve finále je to zábava a vy si léto užíváte jak nejlépe to jde. A vlastně se tak rochu stáváte závislými na sociálních sítích, kam sdílíte KAŽDÝ SVŮJ KROK.

Nemám nic proti sociálním sítím a sama jsem na nich více, než bych potřebovala, vím to. Nicméně ještě nejsem ve fázi, kdy bych přidávala doslova všechno co udělám abych ostatním ukázala, že se mnou není nuda. Jasně, ono to tak Sophie (hlavní hrdinka) zprvu vůbec nemyslela. Vlastně ji k tomu donutila Ella - její kamarádka. Nicméně postupně se dostala do fáze, kdy přidávala na internet úplně všechno. A najednou měla na facebooku stovky přátel, které vůbec neznala. Během čtení jsem tam čím dál tím víc měla pocit, že ostatním chce dokázat, že s ní je zábava. To všechno kvůli klukovi.

Změnit názor na sebe samu kvůli ostatním je špatně. Kvůli klukovi je to dvojnásob špatně. A snažit se ostatní přesvědčit o tom, že jsem nějaká a ne jiná je taky hloupost. A kamarádka, která se vás snaží změnit... říká se tomu vůbec kamarádství? Ale jo, dobře, je to řečeno v anotaci, mohla jsem s tím počítat.

Nicméně jsem asi předpokládala, že se příběh bude ubírat trochu jiným směrem. I kdyby to měla být naivní slaďárna. Spíš to ale vypadalo, jako by se autor snažil čtenáři předat jen jedno poselství a to "Je důležité, co si o tobě ostatní myslí a když si myslí že jsi nudná, určitě jim přes sociální sítě musíš dokázat, že to je jinak. Jo a nezapomeň sdílet každý svůj krok online. Jo a snaž se získat co nejvíc lajků, sdílení a komentářů, to je totiž známka oblíbenosti."

Ale abych na to jenom nenadávala, i když dnes bude převážná většina recenze silně negativní. Jestli něco můžu pochválit, je to autorův styl psaní (a nebo skvělá překladatelka, že?). Knížka se četla téměř sama a příběr rychle ubíhal. Dalším plusem je konec - nechci vám tu spoilerovat, tak to asi pochopí ti, kteří knížku četli, nicméně jestli se někdy Sophie zachovala fakt správně, bylo to na konci. Správně holka!

Bohužel mě to nepřesvědčilo ani jako letní oddechovka a nezbývá mi, než knížku ohodnotit 55%. Za poskytnutí ale i tak mockrát děkuji nakladatelství CooBoo a jestli je tu někdo, koho jsem svou recenzí neodradila a nebo si chce udělat vlastní názor, knížku můžete pořídit přímo tady
A kdybyste mi někdo chtěl v komentářích doporučit nějakou super letní oddechovku... :)


Komentáře

  1. Pěkná recenze (i negativní je někdy potřeba) já jsem o knize vůbec neslyšela, ale přesně jak říkáš obálka i anotace mě zaujaly na první pohled. Nejspíš se ale do ní pouštět nebudu. :))
    Pokud chceš oddychovku, můžu doporučit Zbožňuju New York + další 3 díly. Je to vtipná, lehká kniha, která se snadno čte a mě moc bavila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Tuším, že Zbožňuju New York jsem zahlédla v Levných knihách, tak po ní někdy kouknu :)
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky