Přečteno: HATE LIST

Autor: Jennifer Brownová
Překlad: Kryštof Herold
Počet stran: 368
Rok vydání: 2009/ překlad 2018
Nakladatelství: Fragment
Anotace: Před pěti měsíci střílel Valeriin přítel Nick na spolužáky v kantýně. Valerie se ho pokusila zastavit a jeden život tak zachránila, ale kvůli seznamu, který pomáhala sepsat, je podezřelá ze spoluúčasti. Byla na něm jména lidí a věcí, které oba nenáviděli. Pro ni to byla jen slova na papíře, pro něj však cíle k odstranění.
Po létě stráveném v ústraní se teď Val vrací do školy. Pohledy spolužáků i vlastní rodina jí neustále připomínají, čeho byla součástí. Musí se vypořádat nejen s Nickovou smrtí, ale především s důsledky toho, co udělal. Vina padá i na ni, ale jakou roli vlastně při tragédii sehrála? Dokáže odčinit to, co pomohla stvořit, ale nikdy nechtěla přivést k životu?

Z mého pohledu...
Valerie společně s Nickem sepsali seznam lidí, které nemají rádi, nebo kteří jim nějak ublížili - nazvali ho Hate List. Po pár měsících začne Nick z ničeho nic střílet po lidech v kantýně ve škole a nakonec obrátí zbraň i proti sobě.
Valerie nechápe co se děje a v tu chvíli jí ještě nedochází, že Nick vzal jejich seznam opravdu vážně. Případ ale začne vyšetřovat policie, která se záhy dostává k Hate Listu a z Valerie je tedy hlavní podezřelá ze spoluúčasti. 

Příběh jako takový je hodně založený především na postavách, hlavně pak na Valerii, která se po několika měsících postupně vrací zpět do školy, což pro ni logicky není jednoduché. Během doby, kdy byla vyšetřována policií jako podezřelá ze spoluúčasti se hodně uzavírá do sebe a je to pro ni celé těžké. To, co se stalo ve škole byla zkrátka tragédie a není nikdo, kdo by tohle tvrzení popíral. Otřáslo to naprosto všemi, nejvíce ale Valerií. Příšla o přítele a nejlepšího kamaráda zároveň a klade si spousty otázek. Mimo jiné taky to, jestli mohla nějak poznat, co se Nick chystá udělat, nebo zasáhnout a celé události nějak předejít. 

Co mi na knížce trochu chybělo byl pohled dalších postav, především potom Nicka. Myslím, že by to celému příběhu rozhodně dodalo na síle a celý příběh by to vykreslilo lépe. A když ne přímo Nickův pohled, alespoň by bylo fajn se trochu více věnovat tomu, jak se mohl cítit on nebo co vlastně člověka vede k takovým činům. 

Další věc, kterou je třeba vědět je fakt, že knížka má minimum "akce" nebo zkrátka děje. Abych pravdu řekla, trochu jsem čekala, že to bude o něco méně založené na psychologickém rozboru (ze mě dneska padají odborné názvy ani nevím jak) postav a přibude trochu více děje.

Celé to je ale napsané jednoduchým stylem a autorka dokáže vyprávět těžké události s lehkostí, takže příběh máte během dvou dnů přečtený. A rozhodně stojí za to! Docela mě mrzí, že se o knížce téměř nemluví a i svou obálkou docela zapadla mezi všechny ostatní. 

Knih jako tahle v žánru YA moc není a už jen proto je výjimečná. 
Rozhodně mohu doporučit všem a dnes hodnotím 90%. 

Za zaslání mockrát děkuji nakladatelství Fragment/Albatrosmedia a knihu si rozhodně objednejte, přidávám odkaz

Komentáře

  1. Super recenze, kniha vypadá hodně zajímavě a souhlasím, že v YA žánru se jich takovýchle moc nevyskytuje. :) Určitš se po ní podívám. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá recenze :-) určitě se po knize podívám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zní to opravdu zajímavě a celkem netradičně na to, že je to žánr YA. Děkuji za recenzi :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky