Přečteno: Kdy?

Autor: Victoria Laurieová
Překlad: Pavla Kubešová
Počet stran: 336
Rok vydání: 2015/ překlad 2018
Nakladatelství: Fragment
Anotace:  Maddie Fynnová má podivnou schopnost – na čelech lidí vidí čísla. Teprve v den, kdy zemře její otec si však uvědomí, co znamenají.

Znát datum něčí smrti je ale spíš prokletí než dar. Definitivně se to potvrdí v okamžiku, kdy potká mladíka, jehož poslední den se nezadržitelně blíží. Maddie neví jakým způsobem zemře, a tak mu nedokáže nijak pomoci. Když chlapec v den své smrti zmizí, obrátí se na Maddie policie. Dívka se tak nechtěně zaplete do pátrání po dalších zmizelých lidech. Když vyšetřování ukáže, že byli zavražděni, z Maddie se stane podezřelá. Jenže pravý vrah běhá po svobodě…


Z mého pohledu...
Na tuhle knížku jsem se opravdu těšila! Svou obálkou je sice docela nenápadná a troufnu si říct, že snadno zapadne v přívalu dalších novinek, ale je to škoda, protože příběhem ji mohu doporučit.

Jak je již v anotaci řečeno, Maddie zná přesná data úmrtí všech lidí. Stačí se na ně podívat, nebo mít v ruce jejich fotku a dokáže s naprostou přesností říct, kdy zemřou. Společně s matkou na tom ale nejsou finančně nejlépe a tak Maddie (i když z toho nemá dobrý pocit) čte lidem jejich data a tím vydělává. Jednoho dne za ní ale přijde klientka, která chce znát datum smrti své dcery. Maddie se dostane do ruky fotka, ale zaujme ji především syn, kterému už nezbývá moc času. Klientku se samozřejmě snaží varovat, ta ji ale neposlouchá.
Chlapec ale skutečně zemře a odstartuje se tím několik událostí, do kterých se Maddie nechtěně připlete. Vzhledem k tomu, že zná přesná data úmrtí a ještě ke všemu si je bedlivě zapisuje (čistě z terapeutických důvodů), stává se jednou z podezřelých.

Abych pravdu řekla, měla jsem trochu obavy ze zpracování. Přeci jenom se jedná o YA thriller s poněkud zvláštní zápletkou a je tu spousta věcí, které mohla autorka pokazit.
Zprvu se mi moje obavy začaly potvrzovat a do knížky jsem se moc nemohla začíst. Navíc jsem si nedokázala představit, kam se to celé bude posouvat a připadalo mi, že se vlastně téměř nic neděje. Autorka ale píše opravdu poutavě a tak jsem se během několika desítek stran začetla a knížku jsem pak zvládla za dva dny.

Co se zápletky týká, byla vymyšlená dobře. Viníka jsem sice odhalila, ale ne tak docela. Tušila jsem, že to bude někdo takový, každopádně přesná osoba se opravdu odhalila až ke konci knihy. Trochu jsem ale měla problém s častými popisy. Myslím, že u thrilleru jsem hlavně o to, aby byl čtenář stále v napětí a od příběhu se nemohl odtrhnout. Autorka ale mnohdy odběhla a zbytečně dlouho popisovala jednu věc, takže chvílemi jsem se začínala lehce nudit.

V závěru se ale jedná o knihu, která má originální nápad, a až na výjimky (slabší místa) dobře promyšlený příběh a zpracování. Hodnotím tedy 75% a pakliže chcete nějakou neobvyklou knihu v žánru YA, tohle je správná volba.

Za zaslání mockrát děkuji Albatrosmedia, konkrétně nakladatelství Fragment. 
Pakliže vás příběh zaujal, neváhejte a knížku si objednejte (odkaz zde). 

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Knížka mě hned zaujala. Mám ale pocit, že už jsem něco podobného četla. O hrdince, která vidí lidem v očích čísla, která znamenají kdy zemřou. Myslím že se to jmenovalo Čísla a vrtá mi hlavou, jestli je to stejná kniha s lepší obálkou nebo jiný příběh :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem vůbec nezaregistrovala, ale musím říct, že podle anotace vypadá hodně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavá knížka a děkuji za recenzi.

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to opravdu dobře, možná se po ní mrknu v knihovně :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky