Přečteno: Kodex lovce stínů

Autor: Cassandra Clare, Joshua Lewis
Překlad: Alžběta Lexová
Počet stran: 280
Rok vydání: 2013/ překlad 2018
Nakladatelství: #Booklab
Anotace: Kodex lovce stínů je nejlepším přítelem každého mladého lovce stínů, a to již od 13. století, kdy byl publikován poprvé. Nekonečná válka s démony může být velice stresující, a tak není divu, že člověk sem tam pozapomene jemné nuance démoních jazyků nebo tipy na co nejefektivnější zneškodnění raumů. S Kodexem vás ale podobné patálie trápit nebudou.

Nejnovější, sedmadvacáté vydání obsahuje vše, na co si vzpomenete: od historie a zákonů našeho světa přes rady ohledně jednání s podsvěťany až po návod na správné držení stély. Odpovídá na všechny dotěrné otázky nových rekrutů: Co je to pyxis? Proč nepoužíváme střelné zbraně? Jak se čaroděje zdvořile zeptat, kde má znamení démona? Odkud se berou naše zásoby svěcené vody? Kodex je nejobsáhlejší učebnicí geografie, historie, magie a zoologie, která pomůže každému novému nefilim bezpečně proplout krásnými, byť mnohdy krutými a nebezpečnými vodami našeho světa.

Z mého pohledu...
Po zhruba půl roce mám v ruce další knížku Cassandry Clare - tentokrát se jedná o Kodex lovce stínů. Jak asi víte, četla jsem od autorky jen poslední dvě knihy - Paní půlnoci a Pána stínů. K dočtení jejích dalších knih se samozřejmě chystám, ale znáte to. Spousta knih, málo času. Ideálně bych potřebovala, aby se pozastavilo vydávání knih alespoň tak na půl roku. A taky sponzora 😃

Zprvu jsem si myslela, že právě tahle knížka bude vhodná pro úplné nováčky, kteří se ve světě Cassandry Clare vůbec neorientují a že to bude takový průvodce, který vás zasvětí a mnoho věcí vysvětlí.
Každopádně to není tak jednoznačné. Jako čtenář se sice dozvíte spoustu informací, většinou to jsou ale spíše takové bonusy a detaily pro opravdové milovníky světa lovců stínů. Text je navíc doplněn o poznámky Clary, Jase a Simona a myslím, že jsem objevila i několik spoilerů k ostatním sériím.

Graficky je ale moc hezky zpracovaná. Obrázky jsou sice černobílé (což má pravděpodobně doplňovat formu kodexu), zato jich je ale požehnaně a troufnu si říct, že alespoň malou ilustraci najdete na každé stránce.

Obsahově je rozdělena do deseti hlavních částí, přičemž každá z nich má ještě další podkapitoly. Abych pravdu řekla, některé mi přišly zajímavé, ale většina z nich mě nijak zvlášť neohromila a spíše jsem je tak rychle pročetla, než že bych hltala každičké slovo.

V závěru bych tuto knihu doporučila opravdovým fanouškům Cassandry Clare. Věřím, že si v ní najdete své a pakliže máte přečtené i předchozí knihy, určitě pochopíte spoustu narážek a poznámek, které já nepobrala.

Za zaslání každopádně mockrát děkuji nakladatelství #Booklab a knihu najdete například na jejich eshopu, odkaz zde.

Komentáře

  1. Super recenze, připomněla jsi mi, že na knihy od autorky se už opravdu musím dostat. :)

    OdpovědětVymazat
  2. mam ji doma, pustim se do ni pristi rok, chtela bych si dat opacko celeho sveta lovcu stinu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky