Knižní radůstky - květen 2017

Ahoj všichni!
Vítám vás u dalších knižních radůstek. Tento měsíc se, jak jistě všichni víte, konal Svět knihy, ze kterého jsem si přinesla spoustu knížek. Většinu už jste viděli v samostatném článku, nicméně jich tu ještě pár mám, takže těmi rovnou začneme.



Kromě recenzních výtisku (ty až za chvíli), jsem si pořídila ještě dvě knihy.

Všechno, úplně všechno (Nicola Yoonová)
Tuto knihu už mám přečtenou a na recenzi se můžete podívat tady.
Anotace: Tato originální prvotina vypráví o dívce, která je doslova a do písmene alergická na celý svět. Je zavřená doma, nikam nesmí a skoro nikdo nesmí k ní. Když se ale do sousedního domu přistěhuje nová rodina a s ní i kluk jménem Olly, začíná se odvíjet komplikovaná "lovestory", která obrátí naruby všechno, úplně všechno, co osmnáctiletá Madeleine dosud znala. 
Neotřelý milostný příběh je zajímavý i svým zpracováním - obsahuje Madeleininy deníkové záznamy, tabulky, seznamy či ilustrace. 


Zoli (Colum McCann)
Jedna z knížek od Odeonu, o které jsem delší dobu přemýšlela. A když jsem jí viděla u stánku Euromedia za pouhých 9 Kč, nemohla jsem jí tam jen tak nechat.
Anotace: Román světoznámého irského prozaika Columa McCanna přibližuje osudy Romů v zemích východního bloku na ploše téměř celého 20. století. Zoli prožívá dětství v době, která pro její lid znamená období nejhoršího pronásledování. Rodina je vyvražděna Hlinkovou gardou a romská skupina, ve které pak v péči dědečka vyrůstá, se musí neustále skrývat. Je to však také doba, kdy se sžívá s cikánskými tradicemi a především poznává sílu a moc hudby, která celému společenství pomáhá přežít. Díky dědečkovi chodí do školy, ačkoli to neodpovídá romské tradici - naučí se nejen číst a psát, stává se zpěvačkou a básnířkou. Začne skládat vlastní písně, a když po válce komunistický režim v Československu prohlásí Romy za jádro společnosti, stane se jednou z nejpopulárnějších představitelek proletářského básnictví. Pak ale na konci 50. let dojde k uplatňování zákona č. 77 o trvalém usídlení kočujících osob a Zolina popularita se obrací proti ní samé...
Příběh volně inspirovaná osudem polské zpěvačky a básnířky Bronislawy Wajs, známé jako Papusza (1908-1987), přináší strhující svědectví o konci jedné z kultur tvořících pestrou mozaiku předválečné a poválečné středoevropské společnosti. Zoli zosobňuje Papusziny strázně, je křižovatkou celé řady protikladů: tradice versus modernita, ústní slovesnost vedle psané literatury, kočovnický život oproti usedlému, loajalita k Romům a naproti ní touha po "gádžovském" vzdělání i uznání- McCann je tak trochu principálem i kazatelem mravů, trochu historikem i autorem alternativní historie - jako suverénní vypravěč tvořil prostřednictvím svých postav plastickou mapu fiktivního světa, který však dobře známe. 

To by bylo co se týká Světa knihy vše, nicméně tím zdaleka nekončíme. Během května jsem také dostala několik knížek na recenze - konkrétně od Slovartu a od CooBoo.
Začneme Slovartem, od kterého jsem tento měsíc dostala na recenzi rovnou tři knihy:

Chlapec v pruhovaném pyžamu (John Boyne)
Opět už mám knížku zrecenzovanou, odkaz máte tady.
Anotace: Brunovi se nechce opouštět starý dobrý pokojíček, školu a kamarády v Berlíně a stěhovat se do nového, osamělého a ponurého domu v tajemném místě jménem Aušic. Jenomže Fíra, nadřízený Brunova tatínka, tak rozhodl, a devítileté děti do podobných záležitostí nemají co mluvit. S kým si tady ale Bruno bude hrát? Z okna vidí jen velký plot a za ním občas podivné lidi, kteří všichni nosí pyžamo - i přes den! A pak se jednoho dne seznámí se stejně velkým Šmuelem...

Chlapec na vrcholu hory (John Boyne)
Odkaz na recenzi zde.
Anotace: Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde jeho teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého, nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů – a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá.

Paní půlnoci (Cassandra Clare)
Tuto knihu už jsem také přečetla, na recenzi se můžete v nejbližší době těšit.
Anotace: Před pěti lety přišla Emma Carstairsová během Temné války o oba rodiče. Tehdy byla ještě dítě, ale dnes už je to zkušená lovkyně stínů, patřící k nejlepším bojovníkům své generace, a je pevně odhodlaná dopátrat se pravdy. Když se v losangelských ulicích začnou objevovat těla zavražděných lidí a víl, která mají očividně něco společného se smrtí jejích rodičů, dostane Emma příležitost k pomstě. Spolu se svým parabátai Juliánem Blackthornem se pouští do boje se záhadnou sektou, jejíž dlouhé prsty sahají od Sunset Stripu až k magickým hlubinám oceánu a plážím v Santa Monice. Bude se však muset vypořádat nejen s přísnými zákony nefilim, ale i s vlastním srdcem. Pouto mezi ní a Juliánem totiž nebezpečně sílí... První díl nové série Cassandy Clare!

Druhým skvělým nakladatelstvím je CooBoo, které mi taktéž poskytlo několik knížek k recenzi.

Ledová krev (Elly Blakeová)
Odkaz na recenzi máte tady
Anotace: Ruby, která ovládá oheň, žije v krutém světě, kde vládne led. Když je její matka zavražděna, přidá se k rebelům, aby společně zastavili ledového krále. Než se ale zapojí do boje, je zajata a donucena bojovat v turnaji proti nejlepším ledovým bojovníkům. Má tak jedinečnou šanci zničit šíleného krále! Potká ale jednoho mladého ledového muže... Plamen a led jsou nepřátelé na život a na smrt, ale společně by mohly vytvořit sílu, která vše změní. 

Francouzská jízda (Ivana Peroutková)
Druhá knížka od CooBoo mi bohužel moc nesedla, taktéž už máte online recenzi.
Anotace: Konečně bude zachráněna! Ivaně se splnil sen - nejen že se dostala na Filozofickou fakultu a studuje divadelní vědu, ale jede na jazykový kurz do Francie. Do sladké Francie, na Západ, za hranice, které si myslela, že nikdy nepřekročí. Vyráží do Paříže, potkává mnoho nových lidí, seznamuje se s cizinci a stopem jede do Toulonu. Je to životní zkušenost, která ji změní, i když úplně jinak, než čekala. Protože žádná cesta není taková, jakou si ji představujeme...
--------------------
Niterná zpověď dospívající dívky, která hledá samu sebe, a současně čtivý roadtrip o cestování po Francii. 

Láska a gelato (Jenna Evans Welchová)
Třetí knížka od CooBoo se mi naopak moc líbila a opět se brzy můžete těšit na recenzi.
Anotace: Lina tráví prázdniny v Toskánsku, ale rozhodně nemá náladu na pláže nebo slavné památky. Je v Itálii jenom proto, že si máma před smrtí přála, aby poznala svého tátu- Ale proč by měla poznat muže, který se za šestnáct let jejího života ani neukázal? Jediné, po čem Lina touží, je jet domů.
Pak se jí ale dostane do rukou deník, který si její máma vedla, když žila v Itálii. A Luna najednou objevuje magický svět tajných lásek, nádherného umění a skrytých pekáren. Svět, který ji okouzluje a vede k tomu, aby odhalila tajemství, které změní vše, co si Lina myslela o mámě, otci, a dokonce i sama o sobě. 
Mnozí lidé jezdí do Itálie jen kvůli lásce a zmrzlině, ale někdy tam objeví mnohem víc. 

A nakonec tu mám ještě tři knihy, které jsem si během května sama pořídila...
A monster calls (Patrick Ness)
Mojí milovanou knížku Volání netvora vám určitě nemusím dlouho představovat. A jelikož je to jedna z mých oblíbených knížek, rozhodla jsem se, že bych si chtěla přečíst i originál.

Doppler (Erlend Loe)
Tuto knihu také určitě nemusím dlouho představovat, protože recenzi jste viděli chvilku po tom, co jsem tuto knížku přečetla. A jestli ne, tady máte odkaz.
Anotace: Doppler je úspěšný, spořádaný a pilný muž. Má manželku, dvě děti, hezký dům a dobrou práci. Jednoho dne však při cyklistickém výletě do přírody spadne z kola, a jak tak leží v lese na zemi, zaplaví ho klid a mír, jaký už dlouho nezažil. Ty tam jsou starosti s plánovanou rekonstrukcí koupelny, ty tam jsou přihlouplé dětské pořady, které si jeho syn pouští stále dokola, ty tam jsou všechny povinnosti. Doppler v důsledku tohoto zážitku usoudí, že svůj život musí radikálně změnit. Opustí proto dosavadní pohodlnou existenci i rodinu a rozhodne se odejít z města do lesů v okolí Osla. Společnost mu zde dělá losí mládě, jehož matku zabil, aby ve svém novém domově nezemřel hladem. Ke spokojenosti mu chybí už jen nízkotučné mléko...

Doppler je absurdní i vtipný příběh o lidské osamělosti, o soukromém protestu proti společnosti, proti bezduchému konzumu, proti tomu, co se považuje za správné. 

Cesta časem (Peter Goes)
Tato obří kniha se četla úplně sama. Není to sice vyloženě beletrie, ale rozhodně jí musíte mít doma.
Anotace: Příběh světových dějin pro malé i velké čtenáře, který vás vezme na cestu časem od okamžiku velkého třesku přes období dinosaurů, prvních velkých civilizací, středověku až k turbulentnímu dvacátému století, vesmírným objevům a současnosti. Na osmdesáti stranách zachycuje nejen stěžejní historické okamžiky války a katastrofy, ale představuje také umělce, důležité myslitele i vládce. 
Cesta časem není jen sumou historických faktů, ale ukazuje především život a kulturu v jednotlivých obdobích. Nevyhýbá se ani drakům, bájným hrdinům a televizním postavám, ani převratným objevům a vynálezům. Každá ze scén zasazuje historické okamžiky do globální perspektivy, prostoru a času. 
Pro starší děti a dospělé čtenáře může být kniha kromě zábavy také podnětem k dalšímu studiu nebo otestování vlastních znalostí. Mladší děti ocení především ucelený přehled, který jim lépe umožní pochopit příběh světových dějin. 



Kolik máte nových knížek vy? A četli jste některou z těchto?

Komentáře

  1. Já mám nových asi 15 knih. :D Neodolala jsem a navštívila jsem LK a objednávala z Buxu. :D Závidím ti přírůstky od Albatrosu vypadají lákavě. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Levné knihy jsou tak trochu zlo - nikdy neodejdeš s prázdnou
      N.

      Vymazat
  2. To je pěkná várka knih! :-)
    Četla jsem pouze první zmíněnou a to Všechno úplně všechno. ZAnedlouho by měla být v kině i filmová verze na kterou se moc těším :-)
    Já si teda v květnu moc knih nepořídila, pouze tři plus jeden recenzní výtisk. Panicové od D. Gabaldon, Koruna od K. Cass, Políbená ledem od A. Hocking a ještě v levných knihách jsem ulovila poslední díl od A Fukudy - Past.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak to mi nějak uniklo, na kdy je film plánovaný?
      N.

      Vymazat
    2. Na konec tohohle měsíce ^^
      https://www.csfd.cz/film/486277-vsechno-uplne-vsechno/prehled/

      Vymazat
  3. To je pořádná hromádka :) Chystám se na Všechno úplně všechno, kvůli filmu a rozhodně i na Paní půlnoci :) Naopak Francouzská jízda mě podle anotace a tvé recenze moc neláká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní půlnoci mě popravdě moc nevzala, ale to je asi spíš tím, že mě tento žánr obecně moc nebaví..
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky