Přečteno: Rafaelova škola - Tance nág

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY K PRVNÍMU DÍLU - VÍLÍ KŘÍDLA
Autor: Renata Štulcová
Počet stran: 235
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Maitrea
Anotace: Marina konečně ví, že není jen obyčejná třináctiletá dívka od Berouna. 

Nemá už jen taťku, babičku a dědu. Vždyť se šťastně shledala s maminkou, královnou víl a svými sourozenci. Zdá se, že Marinu čeká život spokojené studentky v sekundě Rafaelovy školy. Při metamorfóze ztrácí vílí křídla a stává se nágou, stejnou bytostí, jako je její sestra Meluzína. Se spolužáky se ocitá v tajuplném hradě krále Basilea, učí se tančit břišní tance a poznávat drahé kameny. Jenže pak objeví hrozivé tajemství, které její sestra schovává v nepřístupné věži. A maminka se stále musí skrývat před tatínkem. Působí tak opravdu kletba, která visí nad Marininým rodem? Hrozí kletba také Marině? Ublíží ta kletba jednou její největší lásce? (databazeknih.cz)

Z mého pohledu...
V tomto díle už je Marina o něco starší - je jí 13 let a postupuje do druhého ročníku, ve kterém prochází metamorfózou v nágu, což pro ní vůbec není jednoduché. Někdo se jí ale snaží uškodit a tak kromě rodinných záležitostí a hledání lásky ještě řeší, kdo a proč by ji chtěl ublížit. Vítejte ve druhém ročníku Rafaelky!

Stejně jako u prvního dílu jsem se moc těšila, až si budu moct knížku přečíst a musím říct, že jsem se do světa kouzelných bytostí - tentokrát především nág - vrátila moc ráda. Obdivuji autorku za to, jak reálně dokázala celý tento svět vybudovat a popsat. 

Marina se postupně vyvíjí a dospívá, což je z mého pohledu jedna z nejdůležitějších částí každé knihy. Je jasné, že se chvilkami stále chová dětinsky, ale na druhou stranu jí je 13, takže na to má stále ještě plné právo. 
Pomalu se začínají vyvíjet i vedlejší postavy a upřímně doufám, že i v dalších dílech se jim autorka bude více věnovat. Abych se přiznala, sama si to moc nepamatuji, takže jsem opravdu zvědavá. 

Co jsem možná u předchozí recenze nezmínila jsou naprosto skvělé ilustrace, které knihu doprovází. Na začátku je mapa (ruce nahoru kdo milujete mapy v knihách) a na začátku každé kapitoly potom obrázek nějaké bylinky. Abych pravdu řekla, moc se o léčivou moc bylin a tak dále nezajímám, ale v knize to funguje a jsem ve výsledku ráda, že autorka se rozhodla ilustrace zařadit.

Druhý díl vám určitě mohu doporučit - ostatně stejně jako ten první!
Za zaslání mockrát děkuji samotné autorce - Renatě Štulcové.

Komentáře

Oblíbené příspěvky