Přečteno: Ginny napořád

Autor: Benjamin Ludwig
Počet stran: 344
Rok vydání: 2017/překlad 2017
Nakladatelství: Ikar
Odkaz na ČBDB
Anotace: Ginny je třináct a bydlí v pěstounské rodině. U nových rodičů je docela spokojená, ale ví, že tam nemůže zůstat. Ginny je totiž zvláštní. K snídani musí mít přesně devět kuliček hroznového vína, všechno chápe doslova a zbožňuje seznamy. Na předním místě jejího nejdůležitějšího seznamu stojí: Utéct zpátky k mámě a postarat se o panenku.  Její odhodlání a strach, že se Mimi panně, kterou před čtyřmi lety musela nechat v kufru pod postelí, něco zlého stalo, ji pohání vpřed s urputností, která je zprvu nepochopitelná a posléze fascinující. 
Ginny už kvůli svému pátrání utekla ze tří předchozích adoptivních rodin, a ačkoli jsou její současní pěstouni chápaví a laskaví, její umíněná snaha dostat se zpátky k matce je znepokojuje a vyčerpává. A když nyní Maura čeká vlastní dítě, vykládá si Ginnyino chování jako nebezpečné a začíná se o své novorozeně bát...
Odzbroujující román o autistické dívce, která si se světem nerozumí, ale přesto se snaží celým svým srdcem. Román Benjamina Ludwiga byl v USA hodnocen jako nejslibnější debut roku. 

Z mého pohledu...
Jak už jste si mohli přečíst v anotaci, hlavní hrdince Ginny je třináct let a žije v pěstounské rodině. Ginny ale vidí svět trochu jinýma očima a má zavedená vlastní pravidla, která musí fungovat. Miluje seznamy a některé věci musí být přesně podle nich. Má ale zásadní problém. U svých nových rodičů je sice spokojená, ale kdesi hluboko v hlavě jí neustále něco připomíná, že musí hledat svou pravou mámu. A co víc, musí se postarat o Mimi pannu. Asi mohu prozradit, že v její předchozí rodině bylo něco špatně. Konkrétně to bylo chování její mámy, ale to už vám asi došlo. Ale kdo je vlastně Mimi panna? A proč ji Ginny nechala v kufru pod postelí? 
Zlomový okamžik nastává ve chvíli, kdy její pěstounská máma čeká vlastní dítě. A vzhledem k neopatrnému chování a náhlým spontánním rozhodnutím Ginny, má o své novorozeně strach. 

Musím říct, že tato kniha je opravdu jednou z těch nejlepších, co jsem kdy četla. Zprvu vám možná bude připadat zvláštní, a skutečně je, ale zhruba po dvaceti stránkách se do ní začtete a už ji neodložíte. Naprosto dokonalý příběh o dívce, která hledá sama sebe, svou rodinu a tak moc se snaží pochopit svět kolem sebe.

Když o tom tak přemýšlím, vlastně nemám co vytknout. Moc se mi líbilo, jak autorka vykreslila všechny postavy. Všechny mi během pouhých 344 stran dokázaly přirůst k srdci a vlastně je skoro všechny chápu. Ginny, která se snaží zapadnout do okolního světa, i když je to pro ni těžké. Maura, která miluje Ginny jak jen může, ale přesto má strach o své novorozeně... A mohla bych tu hodiny vypisovat, jak jsou všechny postavy skvěle vykreslené a jak moc si je oblíbíte.

Zkrátka, tuto knihu si musíte všichni přečíst. Vlastně se o ní ani nemůžu moc rozepisovat, protože bych vám mohla prozradit pointu. Ale věřte mi, tohle je jedna z těch knih, které si časem přečtu podruhé. A to moc často nedělám.

Hodnotím 98% a rozhodně doporučuji všem přečíst!
Četli jste tuto knihu? A jak se vám líbila?

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě zaujala podle obálky, ale pak jsem si přečetla , že hlavní hrdinka je třináctileté dítě a tak jsem jí dál nevěnovala pozornost. Myslela jsem si, že to je nějaké dětské čtení :)Tak jsem ráda, že teď vím, že jsem se spletla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, rozhodně to dětské čtení není. Vlastně bych to ani neřadila mezi YA, nebo jen někam na okraj. Opravdu doporučuji přečíst!
      N.

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za komentář!

Oblíbené příspěvky