Přečteno: Třináctkrát proto

Autor: Jay Asher
Počet stran: 224
Rok vydání: 2007/ překlad 2. vydání 2017
Nakladatelství: CooBoo
Anotace: Jednoho dne se Clay Jensen vrátí ze školy a na verandě najde podivný balíček se svým jménem. Uvnitř je několik audio kazet, které nahrála jeho spolužačka a velká láska Hannah Bakerová, jež před dvěma týdny spáchala sebevraždu. Její hlas mu sdělí, že pro to měla třináct důvodů. Clay je jeden z nich. A jestli bude pozorně poslouchat, zjistí proč. Clay celou noc křižuje městem a Hannah ho přitom provází svým hlasem. Je tak přímým svědkem jejího utrpení a to, co na své cestě objeví, mu navždy změní život. 

Kdysi vyšla tato kniha s opravdu nehezkou obálkou a nikdo ji nechtěl. Letos ale přišel seriál a s ním i filmová obálka. A protože tato kniha je skutečně silná a má skvělé hodnocení, vydalo ji CooBoo znovu, tentokrát s již zmiňovanou filmovou obálkou.

Z mého pohledu...
Jsem si skoro jistá, že děj všichni moc dobře znáte minimálně díky seriálu, který už viděli snad všichni (kromě mě, opět). Abych pravdu řekla, asi se ani nechystám se na něj koukat. Četla jsem, že jsou v něm jisté rozdíly oproti knize a nerada bych si zkazila pozitivní pocit z knihy. Trochu ironie, použít slovo pozitivní, že?

Pakliže jste ale seriál neviděli a knihu nečetli, v krátkosti vám zkusím nastínit děj. Clay, jedna z hlavních postav příběhu, nachází na verandě krabici plnou kazet. Když si pustí první z nich, přeběhne mu mráz po zádech, protože si uvědomí, že k němu mluví Hannah. Ta je ale už čtrnáct dnů po smrti. Ke spáchání sebevraždy měla ale své důvody - svých třináct důvodů. Ty jeden po druhém sděluje Clayovi, který poté celou noc chodí po městě a zjišťuje tu nejkrutější pravdu.

Malou námitku bych měla k samotným důvodům. Některé mi přišly opravdu malicherné a samotných důvodů proč spáchat sebevraždu, myslím, třináct nebylo. Podle mě některé důvody nemusely vést k tomu, co se stalo. Na druhou stranu ale autor moc hezky dokázal, že i drobnosti, které se nakupí, můžou vést k něčemu mnohem horšímu, než kdyby nepřišly všechny najednou.

Musím ale říct, že to je opravdu silná kniha a chvilkami mi běhal mráz po zádech, když Hannah vyprávěla čím vším si musela projít. Jen si zkuste představit, že dostanete kazety, na kterých slyšíte hlas někoho, kdo je po smrti a vypráví vám své důvody, proč odešel.

Na tomto místě už mi pomalu dochází slova. Než budete knihu číst, rozhodně se připravte na to, že to není lehké čtení a že nepřijde žádná světlá chvilka, která by vám dokázala, že to celé byl jen omyl. Bohužel.

Knihu hodnotím 90% a doporučuji si ji přečíst. Už jen z toho důvodu, že Hannah nám odkrývá, jak se určitým lidem snažila některé věci naznačit. Oni ale neposlouchali.

Za zaslání mockrát děkuji nakladatelství CooBoo! Knihu si rovnou běžte objednat, například sem

Komentáře

Oblíbené příspěvky